Sembang pasal asas Personal Finance

Bila berkata mengenai personal finance, Mal rasa mesti semua orang akan cakap pasal savings dan bajet betul?

Tapi kawan-kawan tahu tak yang ada yang lagi penting daripada mmebuat savings dan bajet?

Pernah dengar pasal Personal Finance Triangle?

Personal Finance Triangle ni adalah panduan asas kepada pengurusan kewangan kita.

Yang bawah paling penting. Tapak asas kepada tingkat-tingkat seterusnya.
Kalau tiang dah goyah, macamana nak sokong atap, betul?

Post kali ni Mal nak sentuh sebahagian sahaja dari Personal Finance Triangle ni.

Topik berkaitan dengan tapak dia iaitu Protection atau perlindungan.

Tingkat Satu : Perlindungan / Protection

“Perlindungan? Malaysia ni kan aman damai. Bukan ada perang macam kat Ukraine sekarang tu. Nak berlindung dari apa pulak?”

Topik perlindungan ni luas sebenarnya.
(dan mulut jangan celupar ya.)

Cuba kita tengok definisi perlindungan dalam kamus dewan bahasa dan pustaka:

Perlindungan

[per.lin.du.ngan] | ڤرليندوڠن

Definisi :

1. tempat yg melindungi, tempat berlindung: pd hari hujan, atap itu menjadi ~;

2. perihal (tindakan dsb) melindungi (mis dgn bantuan, pertolongan,dll)

Dalam erti kata lain, maksudnya kita berlindung daripada sesuatu yang tak diingini.

Apa yang kita paling tak ingini bila bercakap pasal duit?

Kehilangan punca rezeki.

Pada Mal ini adalah risiko yang paling penting untuk kita uruskan dalam kehidupan kita.

Sebab apa?

Sebab kita tidak dijanjikan sesuatu pun melainkan mati.
Rezeki yang kita nikmati sekarang boleh ditarik bila-bila masa.
Jadi adalah tanggungjawab kita untuk menguruskan sendiri risiko kehilangan punca rezeki.

Risiko diluar Jangka

Kita dah masuk tahun ke-2 pandemik Covid-19 sekarang.
Mal tahu ramai yang terkesan disebabkan pandemik ni.

Ada yang dibuang kerja.
Ada yang dipotong gaji.

Ada yang kena Covid. Sekali dapat bil hospital sampai ratus-ratus ribu.

Yang lebih sedih, ada yang kehilangan ahli keluarga, sahabat dan sebagainya.
Yang mak hilang anak.
Yang anak hilang ayah.
Yang isteri hilang suami.

Ada beberapa kes kehilangan yang terdekat dengan Mal sendiri.
Bila Mal dengar cerita diorang, terasa amat-amatlah diperingatkan dengan kata-kata mati itu pasti.
Ia boleh berlaku bila-bila masa sahaja tanpa amaran.

Ada yang baru disahkan positif Covid dalam tak kurang seminggu sahaja sebelum menghembuskan nafas terakhir.
Tak siapa sangka dan amat mengejutkan.

Nikmat kesihatan dan kehidupan kita boleh ditarik sekelip mata.
Kita boleh pergi bila-bila masa sahaja.
Semuanya diluar keupayaan kita untuk menjangka.

Jadi, sebelum kita pergi, terutama sebagai ketua keluarga, ambillah perlindungan pendapatan untuk keluarga kita.

“Oo.. Jadi, nak kena start saving la ni ya?”

Saving memang perlu, tapi ia bukanlah tapak paling asas dan tak termasuk dalam kategori perlindungan.

Sila rujuk kembali Personal Finance Triangle tu.

Asas kepada perancangan kewangan adalah Pelan Perlindungan

Yang dimaksudkan pelan perlindungan adalah

Takaful Kesihatan (Medical Card)

dan juga

Takaful Keluarga (Hibah).

Takaful medical card adalah untuk menampung pembiayaan perubatan diluar jangka, dan takaful keluarga adalah untuk memberi pampasan dalam bentuk hadiah (hibah) kepada keluarga kita sekiranya kita ditakdirkan untuk pergi dahulu secara mengejut diluar jangka.

“Ala, mahal la nak amek takaful ni. Kang bukannya pakai pun. Rugi jer.”

Ingat, kita ambil takaful bukan untuk diri sendiri, tapi adalah untuk orang yang kita sayang.

Kita tahu bila kita akan nak kemalangan?
Kita tahu bila kita akan dijemput ilahi?

Kalau kawan-kawan tahu jawapan bila kepada 2 soalan diatas, boleh abaikan apa yang Mal bebel pasal Personal Finance Triangle di atas.
Memang rugi ambil takaful. Lebih baik ambil insurans.

Sebab kita manusia biasa yang tak tahu jawapan kepada soalan tu, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membuat persediaan yang sepatutnya.

Your Life is Your Family’s Life too.

Q: Dah ada perlindungan, next step apa pulak?

Tu nanti Mal sambung sembang pasal tingkat kedua dalam Personal Finance Triangle.

Stay tuned~

One thought on “Sembang pasal asas Personal Finance”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: