Medical Card : Annual Limit & Lifetime Limit

Ada 2 jenis had (limit) yang anda perlu tahu dalam produk takaful iaitu:

  • Had tahunan (Annual Limit)
  • Had sepanjang hayat (Lifetime Limit)

Lifetime Limit

Mal baru buat survey mengenai semua produk takaful operator di Malaysia.
Dan ini yang Mal dapat:

Hanya 1 dari 14 produk di pasaran sekarang ni yang mempunyai Lifetime Limit.
Yang lain semua tak ada Lifetime Limit.
UNLIMITED.

So memang tak payah pening kepala dah nak cari mana yang boleh bagi unlimited lifetime limit.

Unlimited Lifetime Limit:
Kita boleh claim seberapa banyak mana pun tanpa had.
Dari ambil sijil sampai tamat tempoh tu kalau claim sampai berjuta-juta pun tak apa.

Tapi!

Tertakluk pada Annual Limit pula.

Annual Limit

“Annual Limit ni apa pulak?”

Annual Limit ni adalah jumlah berapa banyak yang kita boleh claim dalam tempoh setahun.

Contoh Annual Limit RM50k.

Lepas kita dah claim sebanyak RM50k dalam setahun, pihak takaful operator tak akan benarkan untuk kita buat claim bagi kos rawatan kita.

Annual Limit ni macam kredit handphone gitu.
Airtime untuk 1 tahun.
Annual Limit tu jumlah kredit kita untuk tahun tu.

Berapa Annual Limit yang perlu?

Ini contoh kos rawatan di hospital kerajaan dan swasta di Malaysia.

Sumber : https://www.centre.my/post/healthcare-costs-in-malaysia

Kos rawatan untuk setiap satu penyakit cecah RM80k.

Untuk satu rawatan sahaja.

Contoh untuk rawatan kanser bukan 1 kali rawat dah boleh sembuh sepenuhnya. Perlu berkali-kali.

Ha, cukup ke Annual Limit RM50k?
Mestilah tak kan?

Sebab tu kena pilih pelan dengan ambil kira Annual Limit yang sesuai.

Mal sarankan untuk pilih Annual Limit anggaran dalam RM1 juta.
Pelan yang Annual Limit RM1juta pun bukanlah mahal mana pun sekarang.
Kalau rasa pelan untuk Annual Limit RM1 juta mahal, cari pelan lain yang kawan-kawan mampu untuk bayar bulanan.

Kalau rasa perlu dan mampu, pelan yang bagi annual limit hingga RM20juta pun ada!

Tapi yang penting, lebih baik kita sediakan kredit lebih daripada tak cukup nanti kena tambah sendiri.
Jadi RM1 juta tu berdasarkan kira-kira Mal memang sangat ngam sekarang ni.

“Mak aih, limit setahun RM1 juta? Banyak betul.”

Ya memang nampak banyak.

Tapi ingat tak Mal cakap hari tu:

Kadar inflasi kos rawatan di Malaysia setiap tahun adalah 12%.

RM 1juta tu dalam tempoh beberapa tahun je akan susut nilai dimamah inflasi.

Jadi, lagi banyak lagi bagus.

Kiraan kasar berdasarkan inflasi 12%.
RM1 juta tadi hanya akan bernilai sebanyak kira-kira RM300k sahaja pada 10 tahun akan datang.

Sebab tu juga kita kena review pelan takaful kita setiap 3-5 tahun untuk pastikan jumlah perlindungan masih mencukupi.

Boleh review balik dengan ejen masing-masing.
Tapi hati-hati jangan kena game dengan ejen yang nak kejar sales saja ya.
Lagi bagus kalau dapatkan khidmat penasihat kewangan.
Boleh bagi review secara menyeluruh dan tidak bias.

Ok next Mal akan sentuh pasal Room & Board Limit pulak.

Stay safe kawan-kawan!

TL;DR

  • Tak susah nak cari produk yang tiada Lifetime Limit.
    Hanya beberapa produk di pasaran yang masih mempunyai Lifetime Limit
  • Annual limit adalah penentu jenis produk yang sesuai
  • Anggaran Annual Limit sesuai adalah RM1juta bagi setiap individu.
    Lagi banyak lagi bagus.
  • Tapi yang penting pilih pelan ikut kemampuan.
  • Review pelan takaful setiap 3-5 tahun.
  • Dapatkan khidmat ejen yang boleh memberi nasihat dan bukan sekadar mengejar sales.

One thought on “Medical Card : Annual Limit & Lifetime Limit”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: